فورجینگ یا به اصلاح انگلیسی FORGING نوعی کار بر روی فلز است که توسط پتک یا پرسکاری انجام میگیرد. لوازم موردنیاز برای کار فورجینگ بسیار سنگین است و نیازمند نیروی قوی کار میباشد.
فورج به این صورت است که قطعهی اولیه در میان دونیمهی قالب قرار میگیرد، نیروی گرمایشی لازم بستگی به نوع فلز مشخص میشود و بهصورت آرام و گاهی ضربهای به آن وارد خواهد شد. حال قطعهی داغ شده در قالب شکل و فرم قالب را میگیرد و باقیماندهی آن از حفرهی فلاش بیرون میزند که بعد میتوان آن را جدا کرد و دور ریخت درواقع باقیمانده فورج همان پسماند کار است.
قطعههای فورجشده از استحکام و خواص مکانیکی بالایی برخوردار هستند، بیشتر فلزات موجود قابلیت فورج شدن را دارند منتها با درجه حرارتهای متفاوت.
برای مثال: فلزاتی هم چون فولادهای آلیاژی، فولادهای کربنی، آلومینیوم، برنج، مس و… برای کار فورجینگ در درجه حرارتهای مختلف استفاده میگردد.
جوش فورجینگ
جوش سربهسر میلگرد یا جوشکاری فورجینگ forge welding همانطور که در معرفی فورجینگ گفته شد یک روش جوش فلزات با استفاده از حرارت و فشار است. به اصلاح سادهتر جوش سربهسر میلگرد یعنی یکی شدن دو بخش با یکدیگر.
تمام مراحل جوش سربهسر میلگرد باید توسط افراد متخصص زیر نظر کارشناس مربوطه انجام گیرد.
تاریخچهی جوش فورجینگ :
تاریخچهی جوشکاری فورجینگ برمیگردد به ابتدای دهه 1952 میلادی در ایالاتمتحده آمریکا که در آن دوره بهعنوان یکی از زیرمجموعههای جوشکاری با گاز اکسی استیلن که به زبان انگلیسی gas pressure welding گفته میشود شناخته شد. سپس فنّاوری فورجینگ در سال ۱۳۵۱ خورشیدی در خط آهن سرا سری ایران ظهور کرد و از این روش بهطور گستردهای استقبال شد، ابتدا از جوشکاری فورجینگ برای جوش دادن ریلها و پسازآن جوش میلگردهای فولادی استفاده شد.
با توجه به پیشرفتهای روزافزون صنعت ساختوساز در ساخت، ساختمانهای عظیم، بلندمرتبهسازی و… نیاز به مقاومسازی و تقویت استحکام سازهها ازنظر کارشناسان یک مسئلهی بسیار مهم واقع شد ازاینرو استفاده از جوش فورج بیشتر شد زیرا این نوع جوش ضریب امنیتی بالاتری دارد و میتواند در کاهش هزینههای اضافی مقاومسازی تأثیر چشمگیری داشته باشد.
قالبهای جوشکاری فورج :
قالبهای جوشکاری فورج دو نوع هستند.
قالبهای بسته فوج ((IMPRESSION DIE FORGING:
برای ساخت یک قطعه روشهای مختلفی وجود دارد که میبایست بهترین روش را انتخاب کرد. قالبهای بسته فوج گزینهی مناسبی برای ساخت قطعه شناختهشده، اما نمیتوان گفت که حتماً بهترین روش است. قالب بستهی فوج طی مراحلی با توجه به ابعاد، وزن و جنس قطعه آن را به شکلهای مختلف و پیچیده هندسی درمیآورد. هر چه دستگاه پتک یا پرس بزرگتر باشد امکان ساخت قطعات سنگین نیز بیشتر است.
قالبهای بسته فوج برای شکلدهی قطعات بزرگ یا بسیار بلند مناسب نیست.